Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď. Je to tak strašně moc jiné a osobité, že druhá taková stavba u nás není. Miese van der Rohe byl architekt, který měl od rodiny Tugendhatových volnou ruku. A nejen co se týká samotné stavby, ale i jejího interiéru, nábytku, osvětlení doplňků. A to se hezky pracuje :-). Ovšem pokud to máte v hlavě. A van der Rohe měl. Vytvořil dům ve svahu, se všemi technickými vymoženostmi té doby, s klimatizací, výměnou vzduchu, zasouvacími okny,…. A skleněný pokoj? Dominuje celému prostoru a když do něj sejdete z malinkatého schodiště a on se vám otevře, tak pochopíte PROČ UNESCO. Greta Tugendhat a její rodina si moc vily neužila. Jako Židé museli prchnout před nacisty a do vily se už nevrátili. Vila pak byla využívána lecjak, ale zaplaťpánbu je opravena a vrácena do původní podoby a vy ji můžete navštívit. A uslyšet tak celý příběh až do konce.

Vila Stiassni je v jiné brněnské čtvrti, je ze stejného období a Greta Tugendhat a Hermina Stiassni byly přítelkyně. I Stiassni byli Židé, i oni museli prchnout. Podobné osudy, ale zcela jiný vkus a představa svého sídla a domova. Uvidíte sami.

Brno je plné zajímavých domů z předválečných let a pyšní se mnoha architektonickými špičkami. Je hezké to vidět, zasazené do koloritu města, do svahů, do okolní zástavby. Na Brno je nutné umět hledět. Nezamilujete si ho možná napoprvé, možná ani napodruhé. Chce to čas a mít hlavu otevřenou. Možná byste nebydleli v Tugendhat, možná ani ve Stiassni…. to lze ale posoudit až když vidíte na vlastní oči. Tady mají stěny duši.

Napsat komentář