Určitě není katedrála v Sedlci tak slavná jako ta v Kutné Hoře, ale minimálně je stejná povinnost ji navštívit. Protože právě v Sedlci všechno začalo. Sem přišel řád cisterciáků, oni začali kultivovat místo, vznikl zde klášter a když nalezli mniši stříbro, tak jejich bohatství = moc vystřelilo do výše. Cisterciáci pak založili Kutnou Horu a ta byla jedním z nejbohatších měst v Českém království. Zaplaťpánbu se její krása dochovala dodnes a měla jsem vždycky, jako dítě, pocit, že zastínila sedleckou katedrálu.
Něco na tom asi bude, protože z kláštera se stala tabáková fabrika, komunisté církevní památky a církev moc nepodporovali a přece jenom Barbora je vrcholná gotika a Sedlec “jen” Santini.
V knihovně jsem si kdysi půjčila úplnou náhodou knihu o řádu cisterciáků, pak jsem dostala Tichá srdce a od té doby začala moje vášeň pro objevování příběhů klášterů. Když jich vidíte hodně a hodně o nich přečtete, tak nastává krásný okamžik propojení – najednou pochopíte historické souvislosti, zjistíte podobné osudy a všechno začne tak nějak do sebe zapadat.
Cisterciáci byli nejen v Sedlci, ale také v Plasích, Zlaté Koruně, Zbraslavi a mnoha dalších místech. Dnes je funkční klášter ve Vyšším Brodě a tento řád zanechal u nás obrovské kulturní dědictví. Díky osvícenosti opatů a majetku řádu a znovu oživení klášterního života v baroku můžeme dnes obdivovat um a genialitu Santiniho. Pracoval převážně pro církevní zakázky. A Sedlecká katedrála je hra světel, kouzelných kleneb ve stylu barokní gotiky, samonosného schodiště a mnoha dalšího. Druhá největší u nás – uchvátí každého kdo do ní nenápadným portálem z ulice vstoupí. Philip Morris také zpřístupňuje v určených dnech interiéry bývalého kláštera a nutno dodat, že rekonstrukce je více než zdařilá.
Nejraději bych jela do Kutné Hory na 2 dny. Začít v gotice a všech těch palácích a muzeích a skončit v 18.stol u Santiniho….
Jeden den je jako ochutnávka, jedna noc perlička, třešnička na dortu s programem, který je neobvyklý a určený pouze pro skupiny….
Ať s námi nebo sólo, Sedlec je další památka na seznamu s názvem NUTNÉ VIDĚT.

19.8. večer jedeme na magickou noc. Pojeďte také.

Napsat komentář