Ano, je to krásné procházet se po Karlově mostě bez lidí. Toto pamatuji jen v čase mezi 4-5 hodinou ranní, když se šlo z nějakého večírku. Je krásné jít po prázdném nádvoří Hradčan, toulat se sami mezi paláci Malé Strany a v uličkách, kde se jakoby najednou objevují skryté poklady v podobě pamětních tabulí, prádla ve dvoře, otevřených oken, kde lidi bydlí. I zvony z malostranských kostelů znění v tom prázdném městě silněji.

Pak se ale přesunete na Nové město, na Václavák, do pasáže mé milované Lucerny. Stálice v podobě zašitých kaváren a obchůdků zmizely, všude visí cedule “Na pronájem” a ta pustota prostor už není tak romantická. V jeden okamžik jsem měla dokonce pocit opravdového válečného stavu, až mi mráz běhal po zádech.

Myslím, že Praha je více exemplární příklad toho v jaké době teď žijeme a jak moc se toho za pár měsíců změnilo. Na vsi (=všude mimo Prahu) to tak nevnímáme. Každý každého zná, tak nějak se restaurace a kavárny drží a zatím nevnímám ani žádné krachy a přehnanou nabídku volných prostor. Je to škola života pro předražené nájmy v Praze a mnohdy velká nenasytnost jejich majitelů ? Podaří se tuto válku s nákazou, korupcí, politiky, neschopností vést zemi v krizi atd. lépe zvládnout venkovu ? Dokážeme se poučit i v budoucí nabídce turistům?

Pamatuji doby, kdy po revoluci měli Češi a turisté jiné ceny. Pamatuji, kdy turisté dostávali v porevoluční Praze neuvěřitelnou dávku arogance, okrádání, strašných služeb v podobě nabídky hotelů, restaurací, průvodců, zázemí a všeho, co k turistickému ruchu patří. Naštěstí Praha byla tak krásná, že taxikář/netaxikář – vše bylo zachráněno při pohledu na oprýskané baráky. Ale s geniem loci.

To zůstalo a v době covidové se přidává ještě touha mít jakéhokoliv zákazníka a dobře se o něho postarat. Proto je nutné do Prahy vyrazit. Projít se, mít oči otevřené a vnímat co jindy jen proběhnete. Využít tu chvíli zabrždění a zrození nové doby. Protože po Covidu už to nikdy nebude stejné, určitě za dobu mého života ne.

Jakmile to bude jen trochu možné a budeme se moci scházet alespoň v 10 lidech, pak vyrazíme na pěší procházky Prahou. Bude to stát za to.